#uitlegvrijdag

Wat is een
(goede) hosting?

#uitlegvrijdag

Wat is een
(goede) hosting?

Een eerste blog en ik kom gelijk met de deur in huis vallen over een lekker technisch onderwerp. Een onderwerp waar vaak niet bij stil wordt gestaan én weinig kennis over is bij ondernemers, terwijl het een mega effect heeft op de kwaliteit van je leeromgeving.

Ik neem je in deze blog mee in een laagdrempelige uitleg over wat hosting is, waarom het zo belangrijk is, hoe je een goede hosting kiest (aanraders) en bij welke hostingpartijen je absoluut héél hard weg moet rennen als je een kwalitatieve online leeromgeving wilt.

De adviezen in deze blog zijn gebaseerd op basis van mijn eigen ervaringen met 2 jaar fulltime leeromgeving bouwen (ik doe niet anders en luv it ;-)) én de ervaringen die ik hoor van andere webbouwers.

Wat is hosting?

Het is technisch gedoe. Leuker kan ik het niet maken, máár wel makkelijker! In deze uitleg ga ik het vertalen naar iets wat wel héél dichtbij jou staat en het tastbaar maakt, zodat het begrijpelijk wordt. Ik vergelijk het altijd met een huis! Really? Yes!

Jouw hosting is een (digitaal) huis. Een eigen ruimte met een adres, waar jij dingen kan neerzetten.

Het is jouw eigen space waar jij jouw website hebt neergezet en wat je een adres hebt gegeven.

Het adres van jouw digitale huis is je domeinnaam. Bijvoorbeeld www.tech4women.nl. Het is het adres dat mensen intypen om naar jouw huis/ website te navigeren. Ze kunnen het huis vanaf buiten bekijken, maar niet naar binnen om dingen aan te passen, tenzij jij dit zelf toestaat.

Wanneer jij een huis koopt of huurt is er een verschil in kwaliteit: het ene huis is groter dan het andere, de locatie waar het ligt, bereikbaarheid, schimmel, lekkages, scheve muren etc. Wanneer je hier zelf geen verstand van hebt, neem je vaak een makelaar in de arm. 🙂 Die is goed in z’n vak, ziet 100’en huizen en weet precies waar op gelet moet worden.

Vaak is hoe kleiner en hoe meer gebreken, hoe lager de prijs (en dus een afrader).

Wanneer je aan de slag gaat met hosting, overweeg je het misschien wél zelf te doen, zonder advies te vragen bij een webbouwer. Het is tenslotte geen aankoop van 400.000 euro en gaat maar om een website, een klein onderdeel van je bedrijf. Althans, zo voelt het.

Veel ondernemers kiezen er dan ook voor om de kosten laag te houden en in te stappen bij een van de goedkopere hostingpartijen met grote naamsbekendheid door reclames: hostnet, mijndomein.nl of strato. En vaak is dit in het begin prima voor een simpele website, net als wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen: je stelt geen hoge eisen en vindt het prima voor wat je nodig hebt.

Wanneer je aan de slag wilt met een leeromgeving, wordt dit anders. Je hebt méér nodig, omdat je zwaardere programma’s wilt gebruiken: De leeromgeving, betaalsysteem e.d. De eisen voor wat je nodig hebt worden dan óók hoger. Als jij een gezin start heb je waarschijnlijk ook hogere eisen aan een huis, dan wanneer je alleen bent.

Eisen aan hosting voor alleen een website zijn dus anders dan eisen aan een hosting voor een eigen online leeromgeving.

De eisen aan jouw hosting

zijn anders voor alleen een website dan een website én leeromgeving.

Wanneer jij een huis koopt of huurt is er een verschil in kwaliteit: het ene huis is groter dan het andere, de locatie waar het ligt, bereikbaarheid, schimmel, lekkages, scheve muren etc. Wanneer je hier zelf geen verstand van hebt, neem je vaak een makelaar in de arm. 🙂 Die is goed in z’n vak, ziet 100’en huizen en weet precies waar op gelet moet worden.

Vaak is hoe kleiner en hoe meer gebreken, hoe lager de prijs (en dus een afrader).

Wanneer je aan de slag gaat met hosting, overweeg je het misschien wél zelf te doen, zonder advies te vragen bij een webbouwer. Het is tenslotte geen aankoop van 400.000 euro en gaat maar om een website, een klein onderdeel van je bedrijf. Althans, zo voelt het.

Veel ondernemers kiezen er dan ook voor om de kosten laag te houden en in te stappen bij een van de goedkopere hostingpartijen met grote naamsbekendheid door reclames: hostnet, mijndomein.nl of strato. En vaak is dit in het begin prima voor een simpele website, net als wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen: je stelt geen hoge eisen en vindt het prima voor wat je nodig hebt.

Wanneer je aan de slag wilt met een leeromgeving, wordt dit anders. Je hebt méér nodig, omdat je zwaardere programma’s wilt gebruiken: De leeromgeving, betaalsysteem e.d. De eisen voor wat je nodig hebt worden dan óók hoger. Als jij een gezin start heb je waarschijnlijk ook hogere eisen aan een huis, dan wanneer je alleen bent.

Eisen aan hosting voor alleen een website zijn dus anders dan eisen aan een hosting voor een eigen online leeromgeving.

De eisen aan jouw hosting

zijn anders voor alleen een website dan een website én leeromgeving.

Wat zijn nu wél goede hosting partijen?

en welk pakket heb je nodig?

Ik heb bovenstaande zo min mogelijk technisch gemaakt, maar je merkte het al: ik kan je dan ook niet ontzettend veel uitleg geven. Hosting = technisch.

Ik ga je dan ook niet vermoeien met allemaal technische eisen, maar je wel mijn advies mee geven van een aantal hostings die voldoen voor een goede learndashomgeving.

Ik host zelf al mijn klanten bij Vimexx en ben hier heel blij mee. 🙂 Vimexx heeft een nederlandse support via de chat en de kosten vallen enorm mee (6,50 per maand). Je hebt voldoende aan het compleet pakket (of hoger).

Je kunt als alternatief nog kijken naar antagonist  met het Plus+wp pakket, maar net als bij TransIP (pro pakket)  ben je hier een stuk duurder uit na 1 jaar.

Dit is geen affiliate dinges of gekke linkjes 😉 Ik krijg er niks voor, maar vindt het belangrijk dat je goed van start gaat. Een website verhuizen of leeromgeving als deze eenmaal staat is veel meer gedoe.

Bij welke partijen moet ik zo hard mogelijk wegrennen?

Oh, heel eerlijk? Ik vind dit altijd naar om te delen. Omdat ik er geloof dat er een goede match is voor iedereen en dus ook voor deze bedrijven: Zij zijn prima voor de ondernemer die de eerste website alleen bouwt zonder eisen, maar niet meer als je aan de slag gaat met een webbouwer óf leeromgeving.

De partijen die ik je écht afraad is mijndomein.nl, hostnet en strato: Simpelweg omdat deze partijen zó langzaam zijn in hosting dat je je website dan niet eens meer normaal kan bewerken.

En een leeromgeving bouwen met learndash, maar je modules niet meer kunnen bewerken qua inhoud? Dat wil je niet.

Já en nee.

Wanneer je aan de slag gaat met mijn cursus staat er zeker een module in over hosting én als je kiest voor de livedag neem ik dit mee in de gesprekken, regel ik de verhuizing voor je wanneer nodig en richt ik alles voor je in.

Maar helaas kan ik niet met alle ondernemers zoomen of instagrammen voor advies. 🙂

Ik hoop dat deze blog je in ieder geval verder heeft geholpen!

geef je ook persoonlijk advies?

Já en nee.

Wanneer je aan de slag gaat met mijn cursus staat er zeker een module in over hosting én als je kiest voor de livedag neem ik dit mee in de gesprekken, regel ik de verhuizing voor je wanneer nodig en richt ik alles voor je in.

Maar helaas kan ik niet met alle ondernemers zoomen of instagrammen voor advies. 🙂

Ik hoop dat deze blog je in ieder geval verder heeft geholpen!

geef je ook persoonlijk advies?